top of page

Reviews - Det Svarta Fåret

Reviews - Breeder

Reviews - Tove:

Film Inquiry 31.5.2021 - "Directed by Zaida Bergroth from a script by Eeva Putro (who also has a supporting role), Tove allows the brilliant artist and author behind the Moomins to finally take center stage herself."

 

Vague Visages 9.2.2021 - "Eeva Putro delivers a dazzling performance as Jansson's closest friend and confidant, Maya Vanni, with Tove showcasing a genuinely profound friendship in which mutual support is equally important as getting totally sloshed at acclaimed art galleries."

 

Göteborgs-Posten 30.1.2021 - ”Tove” är ingen brandfackla utan en lågmäld och finstämd skildring av den finlandssvenska ikonen som erövrade världen."

Variety 9.7.2020 – "The screenplay by Eeva Putro (who has a cameo role as the wife of artist Sam Vanni) sensitively constructs a case for Tove as a gay icon whose personal life makes coded appearances in her work."

Screen Daily 10.7.2020 – "Tove has great charm, craft and a warming glow."

USA Today 10.9.2020 - "Think Portrait of a Lady on Fire with comic-strip characters and you get this immersive biopic about Finnish artist Tove Jansson."

Helsingin Sanomat 1.10.2020 – "Eeva Putron käsikirjoitus on yksi tärkeimmistä elementeistä, miksi elokuva toimii niin hyvin. Se on alusta loppuun todenmukainen, mutta ei uhraa elokuvallisuutta sen eteen. Dialogi tuntuu enimmäkseen aidolta puheelta eikä vuorosanoilta (elokuvassa puhutaan ruotsia, Janssonin äidinkieltä), ja Putro on myös malttanut pitää tarinan tiiviinä. Tästä voisivat monet elämäkertaelokuvien tekijät ottaa mallia. (...) Pienempiinkin osiin valitut näyttelijät tekevät mainiota työtä, kuten Jakob Öhrman Sam Vannina ja ilmeisen monilahjakas Eeva Putro Maya Vannina."

Me Naiset 2.10.2020 - "Elokuvan suurin oivallus on sen dialogi. Käsikirjoittaja Eeva Putro on ymmärtänyt, että lesboudesta ei ole 1940–1950-luvuilla voinut puhua suoraan. Repliikkien merkitys on piilotettu rivien väliin. Lesboudesta puhutaan esimerkiksi lohikäärmeenä, jonka voimalle Tove ei mahda mitään."

Turun Sanomat 1.10.2020 - "Tove on elämäniloinen muotokuva rakastetusta taiteilijasta."

Suomen Kuvalehti 1.10.2020 - "Zaida Bergrothin ohjaamassa ja Eeva Putron kirjoittamassa Tovessa on enemmän elämää kuin kertausta. Se ei pyri selittämään, miten Tove Janssonista tuli rakastettu taiteilija, vaan kertoo näkemyksiä Janssonin kokemuksista kolmi-nelikymppisenä. Eikä Tove olekaan edes rajattu elämäkerta vaan rakkauselokuva."

Demokraatti 1.10.2020 – "Tove taas on elämäniloisin kotimainen draamaelokuva miesmuistiin –  siinä mielessä se on näköiskuva, että sillä on Tove Janssonin lailla vapaa, vallaton  sielu."

Kulttuuritoimitus 2.10.2020 - "Onneksi asialla on ollut kunnianhimoinen tekijäkaarti, joka on osannut rajata laajan elämäntarinan oikein ja toteuttaa sen aiheeseen sopivalla intohimolla ja lämmöllä. Zaida Bergroth (---) selättää työn hienosti. Apuna on luonnollisesti ollut käsikirjoitus, joka on rajattu kattamaan tietty aikakausi, jatkosodan lopusta 1950-luvun puoliväliin, ja johon ei ole pyritty tunkemaan kaikkea. Käsikirjoituksen on tehnyt Eeva Putro." 

Articles and interviews on Eeva Putro or by her:

 

Labjor 6.11.2021 – "Em entrevista ao Labjor FAAP, Eeva Putro, roteirista de Tove, disse achar “crucial” retratar personagens LGBTI+ históricos porque a discriminação ainda existe." (The interview is in Portuguese.)

Lehtiset 26.8.2021 – "Valmistuin näyttelijäksi Pietarin Valtiollisesta Teatteritaideakatemiasta noin kymmenen vuotta sitten ja palasin Suomeen. Kun taustani selvisi kohtaamilleni ihmisille, kuulin ihmettelyä. Olipas se rohkeaa! En oikein ymmärtänyt mitä he tarkoittivat. Miten niin rohkeaa? Minulle koulun aloittaminen oli itsestäänselvyys. Olin sydämestäni halunnut näyttelijäksi koko ikäni." (The article is in Finnish.)

Demokraatti 4.6.2021 – "Det har varit jättefrustrerande." (The interview is in Swedish.)

YLE Suomi an article about Eeva Putro 30.12.2020 – "Puhuessani venäjää käytin luontevasti sanaa “sielu”  – tietäen täsmälleen mitä se merkitsee..." 

Yle Areena 30.12.2020 radio-monologue by Eeva Putro – "Suru on tuossa, ilo tässä"

.

Tylkkäri 6/2020 interview on Eeva Putro - "Jokainen juuri sillä hetkellä käsillä oleva työ tuntuu maailman tärkeimmältä."

TAMK (Tampere University of Applied Sciences) interview on Eeva Putro 20.11.2020. - "Due to my background as an actor, I often concentrate on the characters when I write a script."

Näkymämedia 29.9.2020 - "I also had a wondrous feeling that Tove was with me. She was right there, next to my heart, a quiet ­­­and a positive strength." (The article is in Swedish and English below the Finnish version.) 

Viihteen olohuone 1.10.2020 - "En saanut nukuttua, nukuin kolme tuntia. Se lienee ihan normaalia näin isona ja hienona päivänä. Aamulla oli televisiohaastattelu, joutui senkin takia nousemaan ylös kuudelta, Putro totesi juhlahumun keskellä."

Turun Sanomat, Tiina Lindforsin kolumni 30.10.2020 - "Valtava murros on tapahtunut vain kymmenen vuoden sisällä.  Tove -elokuvassa myös käsikirjoittaja, lavastaja ja tuottaja ovat naisia."

Kulttuuritoimitus 9.8.2019 - "Tove Jansson on pidempään ollut minulle esikuva taiteilijuudessaan. Olen itse näyttelijä ja mietin pitkään, miten voin yhdistää kirjoittamisen siihen ja onko se edes mahdollista, miten asemoidun omissa silmissäni, jos teen molempia."

Huvudstadsbladet 29.3.2021 - "Eeva Putro utnyttjar skickligt accentskiftningar för att distingera sina karaktärer."
 

Svenska Yle - 30.3.2021 - "Fantasier läcker över i en väldigt igenkännbar finlandssvensk verklighet och skapar en associativ helhet som blir träffsäker satir med en helgjuten känslomässig klangbotten."

bottom of page